Консультація для батьків: ” Що робити з дітьми на карантині?”

Карантин – серйозне випробування і для дорослих, і для дітей. Але цей час можна також використати для того, щоб краще пізнати одне одного, стити ближчими. І саме батьки мають взяти на себе відповідальність за психологічний стан членів родини, а саме дітей. Пропонуємо декілька порад для батьків.
1. Розробіть режим дня і дотримуйтеся його.
2. Домовтеся про права та обов’язки кожного члена сім’ї на час карантину. Нехай дотримання санітарно-гігієнічних норм буде обов’язковим правилом для всіх.
3. Дотримуйтеся інформаційної гігієни: не треба кожні 5-10 хвилин читати новини та обговорювати їх при дітях. Дізналися нову інформацію, обдумайте що можна зробити щоб убезпечити родину і переключайтеся на корисні справи.
4. Організуйте «веселе» прибирання під гарну ритмічну музику.
5. Запровадьте «тиху годину» – час відпочинку для всіх. Малюки можуть спати, а дорослі можуть побути на самоті (це дуже важлива для кожної людини потреба).
6. Обговорюйте сни малюка, це дозволить дорослим зрозуміти переживання та емоції малюка.
7. Експерементуйте з водою, овочами, фруктами. Для прикладу зав’яжіть їй очі і пропонуйте вгадати за запахом чи на дотик, який це фрукт, овоч чи продукт. Кухня — чудове місце для експериментів: давайте дітям місити, щось перекладати, пересипати.
8. «Читайте картинками». Запропонуйте дитині розглянути картинку у книзі і розказати свою версію історії чи сюжету, уявити, що могло статися, про що розмовляють герої.
9. Слухайте аудіоказки, це добре впливає на розвиток слуху, уяви та мови в цілому.
10. Створіть у дома «смугу перешкод», лабіринти, халабуди. Це розвине логіку, уяву, наполегливість, крім того халабуди є ефективним методом боротьби зі страхом.
11. Займіться творчість: малюйте, ліпіть, аплікуйте, придумуйте казки та історії.
12. Влаштуйте домашні загартування:наберіть у кілька мисок воду різної температури — теплу і трохи холоднішу, насипте на дно ґудзики, камінці, горіхи і дозвольте дітям загартовуватися і масажувати ніжки. Те саме можна робити без води: насипати в коробку горох або іншу крупу і дати дитині досхочу там тупцяти.
13. Дайте дитині лазити по поверхнях і різати ножицями щодня. Якщо обирати між корисною e-learning комп’ютерною грою і випіканням печива із мамою, то дитині значно корисніше буде пекти печиво. Дослідження доводять, що програми на розвиток пам’яті, уваги, логіки справді працюють, але вони розвивають навички роботи саме в цій програмі. І ці вміння не переносяться на інші ситуації із життя.
14. Не заставляй дітей вчитися, а мотивуйте до певної діяльності.Просто приділяйте увагу дитині, проводьте з дітьми час. Малі діти потребують енергії і уваги батьків, тому просимо батьків: не навчайте дітей на карантині читати чи рахувати, краще грайтеся, дурійте, співайте, гортайте книжки і готуйте разом їжу — це буде найкращий розвиток дитини, побудова довірливих стосунків і суттєвий внесок у розвиток безумовної любові між батьками і дітьми.
Підготувала вихователь-методист:
Пригода К.

Дивіться також Сторінка вихователя-методиста.