Матеріально-технічне забезпечення ЗДО та умови для осіб з особливими потребами

Матеріально-технічне забезпечення

Матеріально-технічне забезпечення закладу здійснюється відповідно до Закону України “Про дошкільну освіту”, примірного переліку ігрового та навчально-дидактичного обладнання для закладів дошкільної освіти, затвердженого наказом МОН України від 19.12.2017 року №1633.

У закладі функціонує 11 груп  (2 групи раннього віку, 9 груп передшкільного віку),  методичний кабінет, медичний блок, пральня, харчоблок, центр психологічного розвантаження,  кабінет завгоспа, кабінет кастелянки. Групові та адміністративні приміщення  закладу дошкільної освіти мають затишний та естетичний вигляд відповідають вимогам Санітарного регламенту.  Щороку проводиться поточний і капітальний ремонт усіх приміщень, ревізія і ремонт системи теплопостачання,  вентиляційних та каналізаційних систем, систем водопостачання, заміна і ремонт технологічного обладнання.

Заклад дошкільної освіти  розташований у двоповерховій будівлі із двома рівнями , загальною площею 2285,8 м.кв., проектна потужність закладу складає 255 дітей. На будівлю закладу виготовлений технічний паспорт. Власником будівлі закладу є територіальна громада м.Рівного в особі Рівненської міської ради. Територія закладу  складає 1,0891 га, наявний державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, власником якої є територіальна громада м.Рівного в особі Рівненської міської ради. Заклад має огорожу по всьому периметру. Дошкільний заклад має 11 окремих прогулянкових ігрових майданчиків із зеленими насадженнями, на  яких встановлені ігрові павільйони, пісочниці, ігрове, спортивне обладнання.  На території закладу розміщений спортивний майданчик з необхідним спортивним обладнанням. Для виконання завдань пізнавального, екологічного і трудового розвитку дошкільнят облаштовано дитячі городні ділянки, естетично оформлені квітники, висаджено фруктові, декоративні, дикоростучі дерева і кущі. На території ЗДО є куточок лісу, саду, екологічна стежина.

До послуг дітей  фізкультурна, музична зали, кабінети гурткової роботи, практичного психолога, музичних керівників. Моніторинг оснащення фізкультурної зали складає 94% і збільшується за рахунок виготовлення нестандартних посібників і придбання спортивних атрибутів. Проведений моніторинг оснащення музичної зали дає змогу зробити висновок, що музично-естетичний розвиток дошкільників у ЗДО має  повноцінний методичний та дидактичний супровід, матеріальна база музичної зали налічує 2 сучасні музичні центри з караоке, дитячі музичні інструменти, декорації до свят і розваг, різні види театру, фонотеку музичних творів, музично – дидактичні ігри, нетрадиційні шумові інструменти. Оснащення музичної зали складає 92%.

У групових приміщеннях створені необхідні умови для належної організації життєдіяльності дітей. Групи повністю забезпечені твердим та м’яким інвентарем, відповідають санітарно-гігієнічним нормам та сучасним вимогам щодо естетичного оформлення та облаштування, створене  сучасне предметно-розвивальне середовище, що забезпечує умови для розвитку творчої та пізнавальної активності дошкільників і спрямоване на реалізацію завдань Базового компоненту дошкільної освіти через втілення принципу особисто-орієнтованого підходу.  Окрім того, проведений моніторинг предметно-ігрового розвивального середовища у кожній віковій групі показав, що педагоги активно, з ініціативою ставляться до створення умов для саморозвитку та самореалізації кожної дитини, наповнення предметно-ігрового середовища складає 90%. Аналіз паспортів ігрового середовища груп свідчить про те, що воно збагачується за рахунок не лише кількісного накопичення, а й через покращення якісних параметрів: естетики, гігієни, мобільності, динамічності, виготовлення сучасних дитячих меблів для ігрових центрів.

Педагоги  закладу мають можливість користуватися сучасними технічними засобами навчання: 15 комп’ютерами та 2-ма ноутбуками, 12 плазмами з підключенням до інтернет  мережі, Wi-Fi, 3 магнітофонами,  6 принтерами, 2 мультимедійним обладнанням, 1 фотоапаратом, 1 інтерактивною дошкою.

Медичний кабінет оснащено відповідно до нормативно-правових документів, його оснащення складає 100 %, аптечки укомплектовані на 100%, обладнано маніпуляційну, ізолятор, кабінет лікаря та медичної старшої сестри.

Харчоблок забезпечений необхідним технологічним обладнанням: витяжною вентиляцією,3 холодильниками, холодильною і морозильною камерами, 2 електричними плитами з електродуховками, однією електросковорідками, м’ясорубкою, приладом універсальним, сучасними мийками, що повністю відповідає вимогам Інструкції з організації харчування. У харчоблоці виконаний капітальний ремонт із заміною труб холодного, гарячого водопостачання, каналізаційної мережі, лицювальної плитки на стінах й підлозі, мийок, змішувачів, вікон. Харчоблок повністю укомплектований необхідним посудом та інвентарем, який має відповідне маркування. Кількість миючих засобів відповідає вимогам.

Приміщення пральні обладнане 1 пральною  машиною-автоматом та однією технічною пральною машиною,  сушкою, прасками, чиста білизна зберігається на стелажах в приміщенні. У пральні також виконаний  ремонт: замінено плитку лицювальну на стінах, вікна. У закладі достатня кількість м’якого інвентаря.

У закладі є протипожежний інвентар, пожежний щит, достатня кількість вогнегасників, 6 пожежних кранів з рукавами, на території закладу є пожежний гідрант.

У будівлі ДНЗ встановлено лічильники обліку теплової та електричної енергії, гарячої та холодної води, 14 бойлерів для нагрівання води. У  закладі дошкільної освіти є необхідна кількість інвентарю, який промаркований та використовується за призначенням, інвентар постійно поповнюється та оновлюється (по мірі зношеності),  його кількість є достатньою для повноцінної роботи закладу протягом року.

Матеріально-технічне забезпечення освітньої діяльності закладу на достатньому рівні. Фінансово-господарська діяльність ДНЗ здійснюється відповідно до законодавчих та інших нормативно-правових актів на основі  кошторису, який складається і затверджується відповідно до законодавства. Джерелами фінансування закладу дошкільної освіти є кошти: міського бюджету, у розмірі передбаченому нормативами фінансування, батьків або осіб, які їх заміняють, добровільні пожертвування і цільові внески фізичних і юридичних осіб або інші кошти, не заборонені законодавством.  Бюджетні кошти та спонсорські надходження використовуються за призначенням.

У ЗДО № 37  сторені умови для навчання осіб з особливими освітніми потребами: на центральному вході в приміщення є пандус і кнопка виклику.

 

Смотри на Ютубе