Правила роботи ЗДО ясла-садок № 37 Рівненської міської ради в умовах карантину, згідно рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України

Враховуючи вимоги наказу Міністерства охорони здоров’я України від 24 березня 2016 року № 234 « Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 17 квітня 2006 року №298/227 « Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних закладах» та з урахуванням цих тимчасових рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби ( COVID – 19), робота ЗДО ясла-садок № 37 Рівненської міської ради, здійснюватиметься згідно вказаних правил.
1.Перед початком зміни проводити температурний скринінг усім працівникам закладу.
Працівники, в яких при проведені температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37, 2 С або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов’язків.
При вимірюванні температури тіла контактним методом, необхідно забезпечити обов’язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія після кожного його використання, згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу.
2. Температурний скринінг дітей проводити при вході ( початковий) у заклад та кожні 4 години (поточний) з занесенням показників у відповідний журнал довільної форми.
Діти у яких виявлено температуру тіла понад 37, 2 С або ознаки респіраторних захворювань:
при проведенні початкового температурного – не допускаються до відвідування;
при проведенні поточного скринінгу – ізолюються з відповідним інформуванням медичного працівника та батьків. При ізоляції важливо не допустити тривожних відчуттів у дитини та враховувати її психологічний стан.
3. Ранковий прийом дитини до ЗДО та передачу після закінчення дня проводить вихователь групи на території закладу за межами його будівлі ( на вулиці, за несприятливих погодних умов – на вході до приміщення). Батьки або особи, які їх замінюють повинні одягати респіратор або захисну маску ( у тому числі саморобну), так щоб були покриті ніс та рот. Очікування на території повинно бути обмежено, з метою уникнення скупчення людей.
4. На вході до закладу організовується місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками ( з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів. Місце для обробки рук позначено яскравим вказівником ( банер, наклейка). При вході у заклад необхідно обробити руки антисептиком.
Використання антисептиків повинно відбуватися виключно під контролем працівників закладу. Самостійний доступ дітей до спиртових антисептиків повинен бути обмеженим.
5. Всі протиепідемічні заходи, спрямовані на захист дітей ( термометрія, обробка рук антисептиком, миття рук, навчання правилам етикету кашлю тощо) проводяться в ігровій формі та за особистим прикладом працівника закладу.
6.На період карантину забороняється:
• використання баготоразових (тканинних) рушників;
• використання м’яких іграшок;
• використання килимів з довгим ворсом;
• перебування у вуличному взутті ( без змінного) всередині приміщень;
• проведення масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю дітей з більш, ніж однієї групи та за присутності глядачів (відвідувачів).
7. На переод карантину рекомендується:
• розробити адаптивний графік прогулянок та занять з метою недопущення обєднань/змішування груп;
• обмежити кількість дітей в групах, виходячи з можливості забезпечення належних протиепідемічних умов та контролю над їх дотриманням;
• проводити додаткові ігри та вправи, які б доносили дітям важливість індувідуальних заходів профілактики та фізичного дистанцюювання;
• надавати пріоритет активностям, що проводяться на відкритому повітрі;
• переформатувати розміщення в кімнатах для занять таким чином, щоб забезпечити максимальне фізичне дистанцюювання;
• обмежити заняття та ігри, що передбачають безпосередній фізичний контакт між дітьми та персоналом;
• обмежити заняття та ігри, що потребують використання значної кількості дрібного інвентаря;
• забезпечити адаптивне харчування, що дозволяє мінімізувати кількість дітей що харчуються одночасно, або одночасно перебувають за одним столом.
8. Субєкт господарської діяльності/ засновник повинен забезпечити:
• працівників пятиденним запасом засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів і організувати контроль за їх використанням;
• проводити навчання працівників щодо правил використання засобів індивідуального захисту, їх утилізації та здійснювати контроль за дотриманням цих правил;
• постійну наявність рідкого мила та паперових рушників в санвузлах;
• інформування щодо встановлених обмежень та умов обслуговування при вході до закладу, при проведенні телефонних записів та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;
• дезінфекцію поверхонь не рідше, ніж кожні 2 години та відразу після закінчення занять;
• вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів ( в кінці зміни не рідше, ніж кожні 2 години та після закінчення робочого дня/зміни);
• провітрювання приміщень протягом не менше 15 хвилин перед відкриттям та почергове провітрювання кімнат протягом дня;
• централізований збір викорастиних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери ( урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
• недоступність контейнерів (урн) для використання ЗІЗ, запасів дезінфікуючих засобів та засобів для прибирання для дітей;
• тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60 – річного віку, особи які мають хронічні захворювання, що пригнічують імунітет), відповідно до Стандартів медичної допомоги «Короновірусна хвороба ( СOVID -19)», затверджених наказом МОЗ України від 28.03. 2020 р. №722.
9.Працівники повинні:
• регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 2 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
• утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;
• самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

Директор ЗДО № 37: Л. М. Шевчук

Дивіться також Сторінка вихователя-методиста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *