ОСОБЛИВОСТІ АДАПТАЦІЇ ДІТЕЙ ГРУП РАННЬОГО ВІКУ

Адаптація або пристосування організму до нових умов включає широкий спектр індивідуальних реакцій, які залежать від психофізіологічних та індивідуальних особливостей дитини, сімейних стосунків та низки життєвих обставин.

Для малюка дитячий садок — це новий, ще невідомий простір, нове оточення і нові стосунки; потрапивши сюди, дитина змушена до всього  пристосовуватися. Для того, щоб сформувалися механізми  саморегуляції, які дозволять малюку  пристосуватися до нових умов, дитині потрібно  відчувати себе захищеною.

Добре, коли малюк починає  відвідувати дитячий садок на початку нового навчального року, тобто у серпні-вересні. По-перше, влітку майже всі діти оздоровлюються: проводять багато часу на свіжому повітрі в селі чи біля моря. Повітря, сонце, вода, фізична активність і вітаміни підвищують запас міцності дитячого організму, що дозволяє легше подолати майбутні випробування в період адаптації.

По-друге, у вересні ще досить тепло, багато  овочів і фруктів. Час негожої погоди, мокрого взуття й осінніх застуд ще не настав: є шанс, що малюк встигне пристосуватися до нового способу життя перед тим, як оточуючі почнуть чхати і хворіти. Тож в інтересахздоров’я дитини батькам варто планувати початок відвідування дитячого закладу саме на кінець серпня початок вересня.

Є різні думки з приводу того, в якому віці дитині краще починати відвідувати ДНЗ. Мій досвід роботи та спостереження вихователів нашого закладу дає можливість стверджувати: оптимальний вік початку відвідування  дитячого садка 2 — 3 роки..

Як правило, це пов’язане з тим, що діти, яким ще не виповнилося двох років, не вміють самостійно користуватися ложкою, одягатися, користуватися туалетом тощо. До того ж вони у дитсадку частіше хворіють, адже щомолодша дитина, то слабша їїі мунна система. Крім того, науковці довели, що саме у 2—3 роки збільшується витривалість клітин кори головного мозку та здатність до концентрації нервового збудження. Тому малюк у цьому віці вже може довше зосереджуватися на одному виді діяльності (завданні або грі) і менше стомлюється, готовий бути бадьорим і активним усі 6—7 годин, до й після денного сну. Доречно зазначити, шо вмалюка вже є потреба й можливість присвятити цей час спілкуванню не тільки з батьками, але й з іншими дорослими людьми або дітьми.

За спостереженнями психологів, найбільш критичний вік для адаптації — від 9—10 місяців до 1 року 6 місяців і від 3 до 3,5 років. Але можна впевнено стверджувати: ніхто не знає малюка краще за батьків. Якщо обставини дозволяють, батьки можуть віддавати в садочок дитину в будь-якому віці, керуючись своєю інтуїцією та враховуючи індивідуальні особливості малюка.

Фактори ризику

 

Середній термін адаптації дітей до ясел у нормі складає 7—10 днів. За даними наукових досліджень, фактори ризику, що ускладнюють період адаптації, це:

  • Під час вагітності: токсикоз, стресові ситуації, прийом ліків, вживання алкоголю, куріння.
  • Після пологів: недоношеність чи переношеність дитини; велика маса тіла (більше 4 кг); часті ГРЗ, рахіт, анемія, діатез; затримка психічного розвитку; відсутність батька чи матері в сім’ї; перша або єдина дитина в сім’ї;конфліктні стосунки в сім’ї.

Етапи адаптації

У процесі адаптації дитини до умов ДНЗ дослідники виокремлюють кілька основних етапів:

«Буря» — комплекс зовнішніх впливів спричиняє бурхливу реакцію та сильне напруження дитячого організму. Підвищується збудливість, тривожність, можуть зростати агресивність, заглиблення в себе, часто спостерігаються  поганий сон, апетит, настрій. Тривалість цього етапу — від 2—3 днів до 1—2 місяців;

«Буря затихає» — період нестійкого стану, коли дитина шукає оптимальні варіанти реагування на впливи: намагається взаємодіяти з однолітками, стає більш активною, зацікавленою, врівноваженою. Тривалість — від тижня до 2—3 місяців;

«Штиль» — період відносного пристосування до нових умов. Дитина починає засвоювати нову інформацію, встановлювати контакти, виявляти під час занять ініціативу. При цьому суттєво зменшується захворюваність, поліпшуються сон, апетит, настрій. Сприятливий період для розвитку всіх психічних процесів. Тривалість цього  етапу — від 2—3 тижнів до 6 місяців.

 

Бажаю Вам успіху!!!

 

Дивіться також Сторінка психолога.