Консультація для батьків та педагогів «Як говорити з дітьми про короновірус»

Сьогодні навіть дорослим важко сприймати новини про коронавірус, не панікуючи. А що там говорити про дітей. Чи помічали ви останнім часом не типову поведінку малечі, їх вразливість чи тривожність? Зараз ваше завдання – підтримати малюка та навчити дотримуватись всіх рекомендацій. Так, карантин послабили, але загроза заразитись вірусом залишилась. А скоро розпочнеться осінньо-зимовий сезон, який спричинить, ще більшу кількість простудних захворювань, тому діти мають бути готові і знати всі правила, щоб захистити себе.
Отже, як правильно говорити з дітьми про новий Covid-19.
Якщо ви не будете розповідати про вірус, то можете лише підсилювати почуття тривоги. Тому варто знайти підхід до дитини й поговорити про ситуацію, що склалась, але дотримуючись наступних рекомендацій.

1. Тримайте себе в руках
Щоб допомогти дитині, дорослі повинні, в першу чергу, потурбуватись про себе. Діти одразу розуміють, чи ви спокійні, чи стурбовані. Тому будуть поводитись так само.
Але якщо і мама, і тато не знаходяться в стресі, то і дитина відчує комфорт і спокійний мікроклімат в сім’ї. Це як у літаку: спочатку при небезпечних ситуаціях одягаємо маску на себе, а потім на дитину.
Пам’ятайте, що діти віддзеркалюють ваші емоції.
2. Почніть говорити
Звичайно, діти вже не раз встигли почути про небезпечний коронавірус по телевізору чи під час дорослих розмов. І це може їх дуже сильно лякати.
Якщо ви побачили, що поведінка дитини змінилась (роздратованість, постійні капризи чи сльози), то вона перебуває у стресовому стані. Почніть розмовляти про цю тему з малюками, щоб позбавити їх зайвого хвилювання.
Спочатку дайте дитині самій виговоритись, щоб оцінити її емоційний стан. У такій розмові допоможуть уточнюючі питання.
Пам’ятайте про те, що діти мають зрозуміти – їх вислухають і підтримають у будь-який момент. Приділяйте їм достатньо уваги і поясніть, що боятись – це природно.
3. Говоріть зрозумілою мовою
Для дітей важливо, щоб з ними говорили зрозумілою мовою, залежно від їх віку. Чітко та чесно давайте відповідь на питання. Використовуйте тільки ті слова, які зрозуміє ваша дитина.
Дітям віком до 6 років розкажіть про мікроби, як люди хворіють і як себе захистити. Але не використовуйте складних термінів. Малюки все одно цього не зрозуміють і не будуть вас слухати. Тому розкажіть для чого люди одягають маски і як вони захищають. Можна робити це в ігровій формі. Якщо дітей цікавлять симптоми, то краще провести аналогію зі звичайною застудою. Бо це буде більш знайомо для них.
4. Правда і нічого крім правди
Діти повинні знати правду про те, що відбувається навколо. Вони самі все помічають. Але коли не знають, що відбувається, то вмикають фантазію. І тоді тривожаться ще більше. Та і якщо ви говоритиме неправду – дітлахи це відчують. А від цього їм стане ще страшніше. Кажіть лише правду і чітко відповідайте на всі питання. Якщо у вас немає відповіді, зверніться до джерела, яке, на вашу думку, надає корисну та правдиву інформацію.
5. Запевніть, що все буде добре
Після перегляду новин чи просто підслуховування розмов дорослих діти можуть вірити, що їм загрожує небезпека. Тому дайте їм точку опори. Під час розмови про коронавірус розкажіть, що є багато позитивних виходів з хвороби, що у нас вистачає хороших лікарів, а організації допомагають у боротьбі з вірусом.
Нагадайте дітям про те, що більшість людей, які хворіють на коронавірус, переносять це у легких формах. А дорослі старанно працюють над тим, щоб захистити вашу родину.
5. Головне – розказати про правила
Один із найкращих способів захистити дітей від коронавірусу та інших захворювань – розказати про необхідність дотримання всіх правил. Важливо показати, що вона може зробити, щоб не захворіти, а також впровадити здорові звички для всієї родини. Це допоможе відчути почуття контролю: я не захворію, бо виконую рекомендації.
Якщо старші діти зрозуміють важливість всіх карантинних заходів, то молодшим варто пояснити це в ігровій формі. Знайдіть в інтернеті ігри, або самі проявіть креативність.
Наприклад, проведіть з дітьми експеримент “як осідають мікроби на пальчики”. Візьміть тарілку з водою і насипте туди чорний перець. І покажіть: якщо втопити ручки у воді, то перець осяде на пальці. Так само як мікроби.
Заохотити дітей регулярно мити руки – завдання із зірочкою. Ви можете співати пісеньку 20 секунд, поки миєте руки. А ще розкажіть як правильно це робити. Візьміть харчову фарбу й імітуючи мило покажіть, які ділянки не зачіпаються при митті. Дитині буде весело та цікаво і вона запам’ятає такі правила.
6. Не залякуйте дітей
Часто батьки, щоб заохотити дітей слідкувати за чистотою чи дезінфікувати іграшки, залякують їх, що вони захворіють. Ні в якому разі такого робити не можна! Не потрібно говорити про профілактику, як про спосіб налякати дитину та змусити її мити руки.
Акцентуйте увагу на тому, що вірус не страшний, якщо мити ручки та дотримуватись гігієни. Поговоріть про кроки, які збираєтесь зробити, щоб запобігати хворобам.
Підготувала:
практичний психолог
Василюк Оксана Юріївна

Дивіться також Сторінка психолога.